Site Rengi

ÇALIŞKAN OKUL

İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ

İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ
                                                                               

İlk okuma ve yazma  dersleri  okul çağındaki öğrencilerin yazı hayatına attıkları ilk adımdır. Bu zamana kadar okul öncesi eğitim ya da aile ile kalem, defter, boya, kitap gibi eğitim araçlarıyla etkileşim içerisinde olan çocuklar önlerine sunulan bu eğitim programı ile bambaşka bir dünya içerisine giriyorlar. Özellikle eğitimsel olarak telafisi olmayan ya da zor olacak olan uzun bir ilkokul süreci onları ve aileleri bekliyor.

 
“Ağaç yaş iken eğilir.” sözü atalarımızın muazzam bir tespitidir. Hayata kaliteli bir birey kazandırma adına en temel eğitim aile ile birlikte ilkokul süreciyle daha profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Her ne kadar mevcut eğitim sistemimiz yeterli olmasa da geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda geldiği son şekli itibariyle ümit vericiliğini sürdürmektedir. Şüphesiz bu ümit duygusunu fedakar öğretmenler güncel tutmaktadır. Nitekim genel anlamda bir değerlendirme yaptığımızda maalesef arayış devam etmektedir. Bir türlü gelişmiş ülkeler seviyesinde özgün bir eğitim sistemi oluşturup bunu dünyaya sunamadık. Geçmişi kahramanlıklarla dolu bir ülkenin ve tarihte hep zirveye oynamış bir milletin bu konudaki başarısızlığı
gerçekten ironik bir durumdur. Bu mesleğe yıllarını vermiş saygıdeğer öğretmen büyüklerime saygılarımı sunarak devam etmek istiyorum. Muhakkak biz genç öğretmenlerin penceresi onlar kadar geniş değildir. Çünkü zaman gösterdi ki okuyarak öğrenmekle birlikte uygulama ve tecrübe birikimi öğretmenliğe kalite katan en  önemli unsurlarmış. Yeni nesil öğretmenlerin de bu konuda sık sık tecrübeli kişilerin de görüşlerine başvurması karşılaşılan sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır. Bu ara paragrafı bitirip okuma yazma üzerine bilgi sunumuma devam etmek istiyorum.
 
Kanalımızda okuma yazma öğretimi üzerine yeni bir video serisine başlamış bulunmaktayız. Açıkçası ilk başlarda böyle bir fikrimiz yoktu. Lakin yeni neslin bebek yaşta dünyanın en büyük platformuyla tanışıyor olmasına kayıtsız kalamadık. Zira okul öncesinden internet alışkanlığı kazanmış ya da bir şekilde tanışmış olan ciddi bir kitle var. Düşünsenize, zaten ebeveyn kontrolünün yok denecek kadar az olduğu video paylaşım platformlarında çocuklarımızı ne kadar çok zararlı içerikler bekliyor. 1. Sınıf öğrenci sayısının da bir hayli çok olmasından dolayı bu süreçte biz de bir şeyler üreterek çocuklarımızın zararlı içeriklere yönelmesini bir nebze azaltarak harf videolarımız ile ilgilerini çekmeye çalışacağız. Şu ana kadar 1.grup sesler ve 2. Grup sesler serilerimizi tamamlamış bulunmaktayız. Bunlara ek olarak da her grup için “Tüm Kelimeler” adı altında uçan balonlu tekrar videolarını yayınladık.  Şu ana kadar ki izlenme oranları gerçekten emeklerimizin karşılığını adına bize ciddi bir mutluluk ve yeni videolara devam etme konusunda olumlu bir dönüt verdi.
Müfredata göre 3. grup sesler ara tatilden sonra başlayacağı için ses videolarına bir süre ara verdik. En kısa sürede seriye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ayrıca ses videolarını ivedi bir şekilde bitirdikten sonra öğrencilerimizin okuma ve kavrama düzeylerini arttırıcı bir diğer seri videolarımız kelime treni videolarına kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kelime
Treni videolarımız da sesler bittikten sonra okuma kazanımlarımızda sonuca ulaşmamıza oldukça yardımcı olacak. Ki bu videolar görsellerle desteklendiği için çocuklar için ilgi çekici. Trenin hareket ediyor olması ile de akıcılık hedeflendi.
 
Şimdi ise sizlerle bu videolarımızı paylaşıyoruz. İlerleyen zamanlar da video açıklamalarına ve blog sayfamıza hece tablolarımızı da ekleyeceğiz. Tüm öğretmen ve öğrencilerimize, velilerimize yararlı olması dileğiyle.

e, l, a Sesi Birleştirme Etkinlikleri

1. Grup Seslerinin ilk 3 sesi ile başlıyoruz.  Serinin ilk videosunda öğrencilerimiz ilk okuma etkinliklerini gerçekleştiriyorlar. Kelime ve cümle kavramını ilk defa tecrübe ediyorlar. Okumayı öğrenmek oldukça uzun bir süreç olduğu için ilk videolardaki ezbere okumalar son derece normaldir.

 
 

K sesi ile birlikte kelime dağarcığımız büyümeye başlıyor. Görsel anlatım olarak da zenginleşen sözcük ve cümleler okumayı daha da heyecanlı ve zevkli bir boyuta taşıyor. Yazıların çirkinliğine çok takılmamak gerekir. Yazma eylemi de zamanla güzelleşecektir. Çünkü, çocuklar yazdığını tam olarak anlamlandırmakta zorlandığı için henüz kalemle dost olmamış olabilirler. Yine zaman bizim için en büyük ilaç olacak. Bir de zaman geçtikçe her ses ile birlikte daha çok yazı ile vakit geçirilmeye başlandığı için bu bağın tam olarak oturması harflerin bitiminin ardından metin okumalarına kadar devam edecektir. 

İ sesi ile ilk grubun seslerini tamamlamaya yaklaşırken öğretmenlerimizin yaşadıkları stresi ve kaygıyı tahmin edebiliyorum. Hala en iyi okuduğunu düşündüğümüz öğrenciler bile ezbere okuyorlarmış meğer.  Zekalarına güvendiğimiz öğrenciler  “a” ya “e” , ” e” ye “a” diyorlar belki de. Sakın moralleri bozmayın öğretmenim. 4 yıl üst üste 1. sınıf okutmuş bir eğitimci olarak bunun da son derece normal olduğunu dile getirmek isterim. Sizin gönlünüz ve kafanız rahat olsun . Hepsi öğrenecek. Merak etmeyin. Tabi , nasıl olsa öğrenecekler diye de çok salmayın kendinizi. Aynı ciddiyet, program ve çaba ile çalışmaya devam. Sonuçta ne kadar erken öğrenirler ve kavrarlarsa biz de o derece yükümüzü hafifletmiş olacağız. Ve dersler daha zevkli geçmeye başlayacak. Okumanın yazmanın sınırsız dünyasında kim bilir anılar  ne biriktireceksiniz mini mini birlerimizle.

N sesi ile ilk grubu bitiriyoruz. 2. guruba geçmeden önce 1. grup ile ilgili bol bol tekrar yapmak hem çocukların hem de bizim yararımıza olacaktır. Bu zaman diliminde velilere de küçük bir mesaj gönderilebilir. 

2. Gruba Merhaba dedik. 

2. gruba başlamadan önce, 1. grup seslerin yeterince kavratıldığından emin olmamız gerekir.  Çocukların bulundukları yaş dönemleri itibariyle bu biraz zor görünebilir. Kırılma noktası diyebileceğimiz bir sesteyiz. 

 
Bu grup sürprizlerle dolu.  Normal zeka seviyesinde olan en azından sınıfımızın yarısı bu grupta birleştirme mantığını kavrayacaktır. Henüz başarısız olan öğrenciler için de bol görselli tekrar çok önemli. Yaptığımız etkinliklerin yararı görünmüyor gibi gelse de inanın bir bakmak ve görmek ile bile beyin ciddi bir kayıt yapıyor. Ve kelime görsel hafızaya atıldıktan sonra artık her an öğrenme gerçekleşebilir. Çocuk oyun oynarken eve , okula gidip gelirken bile beyni gizli ve örtük öğrenme ile görsel-kelime ilişkisini kavrama çabasına devam edecektir.

İlk seslerde kelimeler üretmekte zorlanıyorduk.. O, M, U sesi ile birlikte kelime haznemiz oldukça artıyor. İlk seslerdeki cümle oluşturma darlığımız artık yeterince genişliyor ve esniyor. Yavaş yavaş mini okuma metinleri oluşturabiliriz. Hatta bu cümlelerle birlikte tahtaya çizeceğimiz ya da çocuklar ile birlikte oluşturabileceğiz resimler öğrenmeyi hızlandırabilir.

İkinci grubu yarıladık  öğretmenim. Biraz daha sabır. Güzel günler yakın. 🙂 Bu günlerde hiç ummadığınız öğrencilerde sürpriz çıkışlar olabilir. Emeklerinizin boşa gitmediğini görmek bir nebze olsun sizleri rahatlacaktır. Ara tatil öncesi bu moral size yeter de artar bile. Şüphesiz bir öğretmenin en büyük mutluluklarından biri emeklerinin bilgi çıkışını gözlemleyebilmektir.

Eski sistemde ilk grupta elat olarak bulunan T sesi şimdiki sistemde daha işlevsel görünse de ilk gruptaki kelime farkirliği maalesef devam etmekte. İlk grubun en azından 5 sese çıkması güzel bir gelişme muhakkak. Ama ses grupları işlevsel olarak henüz istenilen seviyede değil. İlerleyen yıllarda başka grup denemeleri olacak gibi görünüyor.

  Ara tatil yaklaşıyor. Programa göre 2. grup sesleri bu zamana kadar bitirmeliyiz. Mümkünse tatile girmeden önce 3 günlük güzel bir tekrar etkinliği yapabilirseniz harika olacaktır. O yüzden vaktiniz darsa ü ve y seslerini biraz daha hızlı vermeniz bir sorun teşkil etmeyecektir. Çocuklar zaten az çok sesin mantığını kavradılar. Sadece uygulama ve pratik eksiklikleri var.

1. Grup Sesler Tüm Kelimeler Tekrar Videomuz:

2. Grup Sesler Tüm Kelimeler Tekrar Videomuz

YouTube Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın: 
ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN.  

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ