AİLELERE UZAKTAN EĞİTİM TAVSİYELERİ

  • 23 Ekim 2020
  • 1.105 kez görüntülendi.
AİLELERE UZAKTAN EĞİTİM TAVSİYELERİ

Tüm dünyayı etkisine alan Covid-19 pandemisi eğitim sistemini de tamamen değiştirmiş, mart ayından itibaren uzaktan eğitime geçilmişti. Uzaktan Eğitim aslında hep vardı. Bu denli hayatımızın bir parçası değildi.

Bu önemli süreci ailelerin daha iyi yönetebilmesi adına tavsiyelerde bulunacağız.  

1- ÖĞRENME HER ORTAMDA DEVAM EDEBİLİR

Öncelikle, öğrenmenin her ortamda devam eden bir faaliyet olduğunun farkında olun. Öğrenme, çocuk için her an devam eder ve çocuklar için tüm dünya bir öğrenme alanıdır. Okul ortamında belirlenmiş bir müfredatla kontrollü bir öğrenme ortamı sağlanır. Evde ve doğada zaman geçirebileceğimiz bu dönemde de çocuklarımız için öğrenilebilecek pek çok bilgi ve edinilebilecek pek çok beceri var. Uzaktan eğitim ve dijital içeriklerimizle çocuklarımızın formal eğitimi devam ederken, ayrıca informal olarak öğrenebileceklerinin de farkında olmak gerek. Dayanışma, sorumluluk, zorlukların üstesinden gelme, farkındalık her zaman gerekli beceriler. Bu dönemi bir kayıp olarak değil, farklı becerilerin edinildiği bir dönem olarak görün.

REKLAM ALANI

2- EBEVEYNLER HAZIRLIĞINI YAPMALI

“Öğrencilerin başarılı olması için ailelerin, matematik ya da fen bilgisi derslerini çok iyi seviyede bilmesine gerek yok. Ailelerin öncelikli olarak çocuklarını okulların açıldığı, derslerin uzaktan eğitim yoluyla yürütüleceği konusunda hazırlaması ve motive etmesi gerekir. Çocukları için uygun fiziki ve teknolojik ortamı hazırlamalılar.

Öncelikle çocuğunuzun okula gidiyor ve derse giriyor olduğunu bilerek ve buna uygun olarak hareket etmelisiniz. Yani sabah kalktığında kahvaltısını yapmış, ortamı ayarlamış ve ona ders için uygun şartları sağlamış olmanız önemli. O ders dinlerken siz televizyonun sesini açmamalı, evde süpürge çalıştırmamalı veya evde rahatça odalara girip çıkmamalısınız.

-Çocuğunuzun ders dinlediği esnada siz de belki ofis işlerinizi bir köşede yapabilir, eğer çalışmıyorsanız bir kitap alıp okuyabilir ya da diğer odada sessizce kendi işlerinizi yönetebilirsiniz.

Uzaktan eğitim programlarının takvimi, ne tür teknolojilere ihtiyaç olduğu ve bunları çocukların en etkili nasıl kullanımına sunulacağı konusunda ailelerin bilgi sahibi olması gerekir. “Ebeveynler, günlük planlarını oluştururken evde uzaktan eğitim alacak çocuklarının durumlarına göre program yapmalılar. Onların, en iyi şekilde konsantre olmalarını sağlayacak şekilde hazırlanacak çalışma köşeleri olmalı.

Her şeyden önce ailelerin, çocukların uzaktan eğitimle ilgili yayınları izleyebilmeleri ve ödevlerini yapabilmeleri için uygun ev ortamı yaratması, çalışabilmeleri için bilgisayar, tablet, internet, televizyon gibi araçları sağlamaları gerekir.

3- EVDE BİR UZAKTEN EĞİTİM KÖŞESİ KURUN

Çocuğunuz okula gittiğinde ev ortamından ayrılarak eğitim ve öğretim için özel olarak tasarlanmış bir yere gider. Evde ders çalıştığı, ödevlerini yaptığı, ara sıra kaytardığı tablete vs. göz attığı odasının dışında sadece uzaktan eğitim için bir alan oluşturun. Bu alanın sessiz olduğuna, içerisinde dikkat dağıtıcı materyallerin olmadığına, iyi bir internet bağlantısı olduğuna emin olun. Mümkünse çocuğunuzun bilgisayarı sizin de görebileceğiniz bir pozisyonda olsun. Bunun yanında çevrimiçi trafiği izlediğinizin farkında olmasını sağlayın.

4- TIPKI OKULDA OLDUĞU GİBİ YERİ OLSUN

Uzaktan eğitim sürecinde çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamaması için tıpkı okul ortamında olduğu gibi çalışma yerinin belli olması, bir çalışma masasının bulunması, masa, duvar vb yerlerde dikkat dağıtıcı unsurların olmaması, çocuğun ders öncesinde ders ile ilgili kalem, defter, kitap gibi materyallerinin hazır bulunuyor olması gerekmektedir.

Ayrıca var ise çalışma ortamına uygun ayrı bir odası olması gerekmekte, farklı bir odanın bulunamadığı koşullarda çocuğun dikkatini dağıtabilecek evde küçük kardeş var ise eğitim ortamından farklı bir yerde bulunması ve ailelerin eğitim gerçekleşirken çeşitli ev faaliyetlerini gerçekleştirmemesi gerekmektedir.

5- UYKU VE BESLENME DÜZENİNE DİKKAT

Çocukların derse olan dikkati ve devamlılığını sağlayabilmek adına uykusunu yeterli alması, beslenme öğününün atlanmaması önem taşımaktadır. Çocuğun ders öncesinde bu ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmalı, bu süreç içerisinde olabildiğince derse hazır bir şekilde oturması noktasında teşvik etmek gerekmektedir. Bu sebeple uyku düzeni değişen ve bununla beraber yeme düzeni ve saati farklılaşan çocuklarımız var ise uyuması ve kahvaltısını yapması adına belirli zaman dilimleri belirlemek faydalı olacaktır.

6- DESTEK OLUN

Derslerin takibi ve ödevlerin yapılması konusunda velilerin çocuklarına destekçi olması, anlamadığı noktalarda cesaretlendirmesi derse olan ilgisinin azalmaması noktasında önem taşımaktadır. Çocuğu anlamadığı ve yapamadığı noktalarda eleştirmek, kıyaslamak ya da ses yükseltmek gibi olumsuz tutumlar başarısızlık hissinin oluşmasına sebep olmakla beraber ders sürecinin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacaktır.

7- TENEFFÜSLERDE CEP TELEFONU KULLANMAMALI

Teneffüs aralarında telefon, tablet gibi çocuğun derse olan dikkatini ve ilgisini azaltacak aletler kullanmaması gerekmektedir. Bunun yerine okul ortamında olduğu gibi bu zaman dilimi içerisinde hareket etmeli ve buna teşvik edilmeli, varsa fizyolojik bir takım ihtiyaçlarını karşılamalı ve tekrar dersin başına oturmalıdır.

Öncelikle çocuklar yaş grubu itibariyle rutine ihtiyaç duymaktadırlar. Pandemi ile beraber çocuklarımızın bozulan rutinlerinde tatil döneminde telefon kullanımının sıklığının artması, tablet ile geçirilen zamanın fazlalaşması gibi bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyecek yeni ve bir takım farklı alışkanlıklar oluşturmuş olabilirler. Bu sebeple kimi çocuk online eğitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir ve odaklanmakta güçlük yaşayabilir. Oluşan bu alışkanlığın velileri tarafından sınırlandırılması ve okul süreci ile beraber yüz yüze eğitim sürecinde olduğu gibi ev içerisinde bu kullanımların süresi ve sınırlandırmanın devamlılığının sağlanması gerekmektedir.

8- ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLARI İLE İLETİŞİM HALİNDE KALMASINI SAĞLAYIN

Araştırmalar okula dair en çok özlenenler arasında “arkadaş”ı ilk sıralarda gösteriyor. Çocuğunuzun arkadaşları ile iletişim kurmaları okulun boşluğunu doldurmaya yardımcı olacaktır. Diğer velilerle iletişime geçip çocuklarınızın arkadaşları ile dijital platformlarda iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz. Hatta bu platformlar aracılığıyla bir araya gelip film izlemelerini dahi sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir etkileşim sosyal bir varlık olan insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Veliler olarak bu ihtiyacın giderilmesini sağlamamız gerekir.

Biliyoruz ki ebeveynler eğitim almış profesyonel öğreticiler değiller. Hatta eğitimli olanlar dahi kendi çocuklarını eğitmekte “Terzi kendi söküğünü dikemez” düsturundan dolayı oldukça zorlanıyorlar. Bu süreçte bir veli olarak çoğunlukla çocuğunuzu sevgi ile destekleyerek yanında olduğunuzu göstermeniz gerekiyor.

9- KENDİNİZİ ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRETMENİ ROLÜNE SOKMAYIN

Bu durum rol karmaşası yaratır. Sizin rolünüz rehberlik eden ve gerekli öğrenme ortamını sunan olmaktır. Öğretmenlik zor ve aşkla yapılması gereken bir meslektir. Bu dönemde çocuğunuzun öğretmenliğini yapmanıza değil süreci yönetmenize ihtiyacı var. Ailesi olarak gerektiği zaman destek olabileceğinizi bilmeye ve güvene ihtiyacı var. Özel bir durumu yoksa çocuğunuzun yanına oturarak ders çalışmayın, destek olmak yerine müdahaleleriniz ile onun kendi öğrenme sürecine zarar verirsiniz. Öğrenme sevgisini destekleyin ve merak ettiği konularda araştırma yapmasını teşvik edin. Öğrendiklerini sizle paylaşsın. Sorduğu soruları bazen cevaplayın bazen de onun cevaplarını bulması için yol gösterici olun.

10- ENDİŞELENMEYİN, İLGİ ALANLARI YARATIN

Çocuğunuzun canının sıkılmasından korkmayın. Hatta canının sıkılmasına izin verin. Kişi canı sıkıldığında gerçek ilgi alanlarına yönelip kimse yönlendirmese de bir şeyler yapmaya başlar. Evde çocuklar nasıl zaman geçirecek; ne yapacağız diye endişelenmekten vazgeçin. Bu dönem onun kendi ilgi alanlarını fark etmek ve gözlemlemek adına bir fırsat bile olabilir.

11- DERS DIŞINDA DA VAKİT GEÇİRİN

Çocuğunuzla dersler dışında da zaman geçirmeye dikkat edin. Fırsat buldukça açık havaya çıkın; hareket etmesine izin verin. Kitap okuyun. Gereksiz haber kirliliğinden çocuğunuzu ve kendinizi koruyun. Sağlıklı ve umutlu kalın.

12- ÇOCUKLARIN EVDEKİ BOŞ ZAMANLARINI DA PLANLAYIN 

Çocukların evde ders dışı zamanlarının da planlanması, belli bir programı takip etmeleri, değişen bu duruma alışmaları açısından önemlidir. Anne babadan birisinin evde olduğu bu günlerde günü birlikte planlamak eğlenceli olacaktır. Beraber film izlemek, kitap okumak, spor yapmak, yeni bir yemek tarifi denemek, dolap düzenlemek, temizlik yapmak, evcil hayvan varsa bakımına yardımcı olmak, çiçek dikmek gibi aktiviteler eğlenceli olduğu kadar çocuklara sorumluluk veren ve karar verme becerilerini destekleyen aktivitelerdir.  Bunların yanı sıra; çocukların rekabet duygularını törpülemek, kaybettiklerinde kazananı tebrik etmeyi öğretmek, grup oyunu oynarken işbirliğinin önemini vurgulamak, sıra beklemeyi ve yeni bilgiler öğrenmelerine yardımcı olmayı sağlamaları açısından; kızmabirader, bil bakalım kim, hızlı ve dikkatli, puzzle, sorumluluk takvimi gibi kutu oyunları oynanabilir.

 

13- TEKNOLOJİ KULLANIMINI SINIRLANDIRIN

Teknoloji kullanımı amaca uygun ve sınırlı olsun. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklarımız teknolojiyle zaten iç içe olacak. Öğrenme süreçleri haricinde teknoloji kullanımlarıyla ilgili kurallarınız olsun ve bu konularda tutarlı olun. Teknolojinin kullanım amacı, içeriği ve süresi önemli. Eğer sınır çizmezseniz çocuklar kendilerini kontrol etmekte zorlanabilirler. Çocukların her dediklerini yapan ebeveynlere değil, onları koruyacak, sınırları yapıcı bir dille çizen ebeveynlere ihtiyacı var.

SON SÖZLER

  • Evin okula dönüşmesi ve evin kendi tanımından çıkması çocuk için anlaşılması zor olabilir. Bunun geçici bir süreç olduğunu hatırlatın.
  • Sabahları erken kalkma düzenini sürdürmeniz hem çocuğunuz hem sizin için yararlı olacaktır. Bunun için çocuğunuzun gece yatma saatini de düzenlemenizde fayda vardır.
  • Yeni düzenlerine hemen alışmakta zorluk yaşayan çocuklar olabilir. Onlara zaman tanıyın. Neye ihtiyaç duyduklarını sormaktan ve uygulanması mümkün öneriler ise yerine getirmekten çekinmeyin.
  • Her günün sonunda programa uymasını takip edip ödüllendirmek, hafta bitiminde ise birlikte hedeflere ulaşma durumunu gözden geçirmek, motivasyonunu canlı tutmasına yardımcı olur.
  • Derse başlamadan önce hareketli bir egzersiz ile öğrenmeye hazır hale gelmesini sağlayın.
  • Derse hazırlanırken okula gitmeden önceki rutinlerini yapmalarını sağlayın. Elini yüzünü yıkaması, kahvaltı yapması, üstünü değiştirmesi, kitap, defter, kalem vs hazırlaması gibi…
  • Dersler başlamadan önce keyifli dersler gibi cümlelerle motive edin.
  • Ebeveyn olarak sınırları ve disiplini sağlayın. Uzaktan eğitim süreci devam ederken Çok sıkıldım, çizgi film açalım diyebilirler, bunu isteyebilirler ancak hakları olduğu kadar sorumlulukları olduğunu da hatırlatın ve neden o anda istediği şeylere izin vermediğinizi anlatın.
  • Ara verildiği sırada gözlerini dinlendirmelerini önerin. Kitap okumak, televizyon izlemek gibi aktivitelerden kaçınılması zihnin yeniden öğrenmeye hazırlanmasını sağlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ