3. SINIF MATEMATİK – Zamanı Ölçme- Dönüştürme / Çevirme İşlemleri Alıştırmaları

“Saat, Dakika, Saniye Çevirme Alıştırmaları “
İndirmek İçin BURAYI Tıklayın.
- 1 saat 60 dakikadır.
- 1 dakika 60 saniyedir.
- 3 saat = 180 dakikadır,
- 24 saat = 24 x 60 = 1440 dakikadır.
- 360 dakika = 6 saattir.
Tüm alıştırmaların çözümlerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Bu alıştırmaları çözerken ihtiyacımız olan bilgiler şunlardır:
- 1 ay 30 gündür.
- 1 hafta 7 gündür.
4 hafta = 28 gündür.
5 hafta 2 gün = 5×7 = 14 , 14+2 = 16 gün
Tüm alıştırmaların çözümlerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Çalışkan Öğretmenin Notu:
Basit gibi görünen ama kavram olarak oldukça karışabilen bir konuyla karşı karşıyayız. Saat konusu aslında okun öncesinden itibaren çocukların sürekli ilgisini çekmeyi başarmış ender konulardan biridir. Çocuklar günlük hayatta mutlaka bir şekilde saatle etkileşime geçmiştir. Ya oyuncak bir saat ya da gerçek bir duvar/masa saatini eliyle kurcalamış, somut anlamda deneyimlemiştir. Bu yaşanmışlıklar konunu hızlı bir şekilde öğrenilmesinde ve pekiştirilmesinde mutlaka olumlu bir etki oluşturacaktır.
Tüm bu etkileşimlerle birlikte sosyal hayata dahil olan öğrenciler zaman kavramı üzerinde daha çok ilgili olmak durumunda kalacaklar. Bu yüzden de bu konu daha da önem arzeder bir duruma bürünecektir. İlk olarak saat,dakika,saniye kavramlarını başarıyla algılayan ve ayırt eden çocuk bir sonraki basamak olarak da yıl, ay, hafta ve gün kavramları ile etkiliklere giriyor. Bu zamanı anlama ve yönetme kavramları arasında en çok karıştırılan durum ise büyüklük ve sıralama konu başlıklarında olabiliyor. Çocuktaki zamanda büyüklük ve küçüklük kavramı algısı erken ya da geç yerleşebiliyor. Bireysel farklılıklardan kaynaklanan bu konunun öğretim süresi sınıfın hazırbulunuşluk seviyesine göre farklılık gösterebilir.
Bu karmaşıklığı giderme adına özellikle büyüklük ve küçüklük zamanda algı kavramanı yerleştirmek için örnek çalışmaları sunduğumuz etkinlikler oldukça yararlı olacaktır. Bu konuda ne kadar çok alıştırma yapılırsa kavramlar o kadar çabuk yerleşecek ve öğretim süresi kısalacaktır. Zaten bu hedef davranışlardan yerleştikten sonra bir üst seviye olarak problem çözme etkinlikleri zihinsel anlamda daha zevkli ve öğretici olacaktır.
Bu zevkli konunun öğretiminde öğretmenlerimize kolaylıklar dilerim.