Site Rengi

ÇALIŞKAN OKUL

2.SINIF, 3. SINIF, 4.SINIF ZAMAN ÖLÇÜLERİ 1 – SAATLER

2.SINIF, 3. SINIF, 4.SINIF ZAMAN ÖLÇÜLERİ 1 – SAATLER
SAATLER

Merhaba çocuklar,

Saatler bize zamanı bildiren araçlardır. Duvar saati, masa saati, kol saati, köstekli saat gibi çeşitleri vardır.
 
Saatleri ifade ederken saat üzerindeki kollardan yararlanırız. Bu kollardan kısa olanına AKREP, uzun olanına YELKOVAN denir.Akrep bize saatleri gösterir ve saatin kaç olduğu hakkında bilgi verir. Yelkovanlar ise dakikaları gösterir, içindi bulunulan saatin dakikasını gösterir ve bize dakika hakkında bilgi verir.
 
Akrep ve yelkovandan hangisinin uzun hangisinin kısa olduğunu karıştırmamak için şu farklılıklara dikkat edebiliriz:
 
Akrep kelimesi 5 harflidir. Yelkovan kelimesi 8 harflidir. Harf sayısı az olan akrep daha kısadır. Harf sayısı uzun olan yelkovan daha uzundur.
 
Bir günde 24 saat vardır. Akrep gün içerisinde bu 24 saati bize gösterir. Saatler okurken 24.saate geldiğimizde 00 diye okuruz. Çünkü 00 saati gün değiştirme saatidir ve yeni bir saat başlayacaktır.
Bir saat 60 dakikadır. Yelkovan içinde bulunulan saatin dakika bilgisini bize gösterir. 59. dakikadan sonra 60. dakika ise 00 olarak yazılır. Çünkü yeni bir saat başlayacaktır. Yelkovan 60 dakika yol alarak saati bir tam tur döndüğünde tam saatler oluşur.
 
Dakikadan daha küçük bir zaman birimimiz vardır. Onun adı da saniyedir. Saniye saat ve dakikadan daha hızlı hareket eden bir koldur. Saniye bir tam tur atarak ( 60 birim ilerleyerek) 1 dakikayı oluşturur.
 
saat ⇢ sa ile gösterilir.
dakika ⇢ dk ile gösterilir.
saniye ⇢ sn ile gösterilir.
 



    • “Akrep ve Yelkovanı Yerleştirme” Etkinliği

 

 

Bu etkinlikte akrep ve yelkovanları saat üzerine çizerek gösteriyoruz. Cevaplara yukarıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

 

 

  • “Öğleden Önce/Öğleden Sonra Saat Kaç?” Etkinlikleri

 

 

 

İNDİRMEK İÇİN RESMİ YA DA BURAYI TIKLA 1
 
İNDİRMEK İÇİN RESMİ YA DA BURAYI TIKLA 2
 
 

Bu etkinlikte “öğleden önce” ve “öğleden sonra” kavramlarını dikkate alarak saatlerin rakamsal ifadelerini yazıyoruz. Cevaplara aşağıdaki yukarıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

 
ÇALIŞKAN ÖĞRETMEN’İN NOTU: Saatler konu eğitim programında ilkokul seviyesinin her sınıfında önemli kazanımlar ile kendisine yer bulmuştur. Kazanımlar 1. sınıftan 4. sınıfa kadar kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru düzenlenmiştir. 1. ve 2. sınıflarda akrep ve yelkovan farkını anlamak ile bir günün 24 saat olduğunu kavramak yeterli kazanımlardır. 12 saatli dilimlerin 24 saatlik dilim karşılığını öğrenme etkinliklerine ise 3. sınıftan itibaren yer verilebilir. Günümüz teknoloji çağı itibariyle öğrencilerin örtük öğrenme ile de hazırbulunuşluk seviyelerini beklediğimizden daha iyi olabilir.
 
YOUTUBE / ÇALIŞKAN OKUL 
kanalımıza abone olmayı unutmayın!.. 
Abone olmak için tıklayın:  youtube.com/c/ÇalışkanOkul
 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ